Cum sărbătorile bat la ușă, dacă încă nu ai ales unde îți petreci concediul din Decembrie, atunci musai să ajungi în Țara Codrilor de Sus și să te delectezi cu gusturi autentice de Crăciun. Ce preparate din Bucovina trebuie să încerci? Rămâi cu noi pentru a descoperi.
Tradiții păstrate cu sfințenie
În pitorescul ținut al Bucovinei, tradițiile ce înconjoară sărbătorile de Crăciun prind viață odată cu intrarea în post, însă apogeul pregătirilor este atins în seara Ajunului. Aici, mesele încărcate putem spune că devin opere culinare, iar mâinile gospodinelor bucovinence lucrează la foc continuu la bunătățile pentru sărbători.
Una dintre trăsăturile definitorii ale pregătirilor pentru Crăciun în Bucovina este postul care precede sărbătoarea. Oamenii se abțin de la bucatele „de fruct” (pe bază de carne) până la Crăciun, iar acestea sunt așezate pe prispa casei, sub fereastră, ca o ofrandă adusă sărbătorii. Această tradiție are rădăcini adânci în cultura locală și adaugă o notă de așteptare și anticipare în atmosfera premergătoare Crăciunului.
Un moment culminant al tradițiilor gastronomice este masa de Crăciun, îmbelșugată și variată, unde se așează douăsprezece feluri de mâncare. Această practică, încă păstrată cu sfințenie, reflectă bogăția și diversitatea experienței culinare a Bucovinei.
Care sunt cele mai apreciate preparate din Bucovina de Crăciun
Printre preparatele care definesc specificul culinar al Bucovinei se numără sarmalele tradiționale, însoțite de borș acru moldovenesc și rasol cu hrean. Sarmalele sunt un adevărat deliciu, având în compoziție afumătură și un sos special preparat din bulion, borș, zeamă de carne, lapte și vin. Acestea sunt nelipsite de pe masa de Crăciun și sunt de obicei servite cu smântână, aducând un echilibru perfect între arome și texturi, așa cum găsești doar pe plaiurile bucovinene.
Tot la categoria de preparate pe care trebuie să le încerci intră și chișca, un maț de porc umplut cu orez și carne tocată și condimentată după vechile rețete locale. Preparatul este fiert, apoi prăjit, pentru a obține o crustă crocantă și gustoasă. Chișca este considerată, de asemenea, o altă delicatesă specifică acestei regiuni.
Și pentru că nu există Crăciun fără un cozonac cald și pufos pe masă, nu face excepție nici de pe mesele bucovinenilor. În această zonă, s-au păstrat rețetele din generație atunci când vine vorba de tehnica de frământare, dar și de compoziție. Alături de un pahar de vin fiert, cu portocală și scorțișoară, poți servi un cozonac cu nucă măcinată, stafide, cacao și mac.
În ultimele zile de post, bucovinenii gătesc mâncăruri de post, care sunt apoi sfințite în noaptea de Ajun de către preotul satului. Zeama de carne cu tocmagi (tăițeți), răciturile din carne de cocoș, tochitura bucovineană, carne cu hrean și smântână, cârnați afumați, jambon afumat, cozonac cu nucă și mac și o prăjitură specifică cu mălai sunt doar câteva dintre preparatele care îmbogățesc masa festivă de Crăciun în această regiune plină de tradiție.
Unde te cazezi în Bucovina?
Nu este doar despre bucate, ci și despre tradiție. Si cum ne place de obicei să spunem, Bucovina nu se vizitează, ci se simte și se trăiește. De aceea, dacă te-ai decis ca următorul concediu să îl petreci în Bucovina, te aşteptăm cu drag să te cazezi la The Gerald’s Hotel din Rădăuţi. Locaţia noastră este Str. Piața Unirii Nr. 3 Rădăuți 725400, Suceava, România. Poți face rezervări la telefon (+40) 330 100 650 sau pe adresa de email reception@geraldshotel.com.