Descoperiți Mănăstirile

 

MĂNĂSTIREA VORONEȚ


Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț

Manastirea Voronet, situata la 39 km de Suceava, de asemeni numita “Capela Sixtina Estica” pare a fi pictata pe cer, iar vizitatorii sunt transportati pe un taram magic.

A fost fondata in anul 1488 de catre domnitorul Moldovei, Stefan Cel Mare, iar biserica manastirii, numita si “bijuteria Bucovinei”, a fost construita in stilul moldovenesc al acelei perioade; picturile au fost realizate in 1547 in timpul domniei lui Petru Rares.

Lumina zilei pune in valoare picturile, in special celebra “culoare albastra de Voronet”. “Albastru de Voronet” a devenit o nuanta a culorii albastre deoarece cerul a mai fost pictat si pe alte ziduri dar nu au ramas atat de proaspete si luminoase ca pe peretii aceste manastiri, unde culorile iradiaza vraja/ magie in jurul lor.

Pictorii moldoveni au interpretat aici arta bizantina; ingerii au frumoasa fata a moldovencelor, arhanghelii sulfa in “bucium”(instrument traditional, seamana cu un alphorn), nu in trompete; cei ce merg in Rai sunt imbracati in costume nationale.

 

MĂNĂSTIREA MOLDOVIȚA


Mănăstirea Moldovița
Mănăstirea Moldovița

Manastirea Moldovita, situata la 94 km de Suceava (si 36 de km de Gura Humorului), este o ctitorie a domnitorului Petru Rares din 1532. Picturile murale au fost realizate in 1537; este cea mai mare manastire construita in perioada de inflorire a stilului moldovenesc.

Picturile murale de la Moldovita impreuna cu cele de la Voronet reprezinta cele mai de prêt comori din timpul domniei lui Petru Rares.

Frescele foarte bine pastrate ce reprezinta “asediul Constantinopolului”, impresioneaza prin dinamism si forta, exprimand patriotismul si preocuparea pentru soarta tarii. In interiorul manastirii se afla si “Casa Regala”, unde maicile din manastire au infiintat un muzeu cu obiecte de arta feudala.

 

MĂNĂSTIREA HUMOR


Mănăstirea Humor
Mănăstirea Humor

Manastirea Humor, situata la 41 km de Suceava si 6 km de Gura Humorului, a fost construita in anul 1530 de catre Inalt Dregatorul Teodor Bubuiog, ajutat de catre Petru Rares.

Spre deosebire de alte biserici, aceasta nu are clopotnita, iar pridvorul este deschis.

Picturile dateaza din anul 1535.

 

 

MĂNĂSTIREA ARBORE


Mănăstirea Arbore
Mănăstirea Arbore

Manastirea Arbore a fost construita in anul 1503, de catre boierul Luca Arbore, care a si fost inmormantat aici.

Picturile au fost executate in anul 1541 de catre Dragos Coman, iar verdele proaspat si stralucitor domina in toate nuantele sale.

 

 

 

 

MĂNĂSTIREA SUCEVIȚA


Mănăstirea Sucevița
Mănăstirea Sucevița

Manastirea Sucevita, situata la 52 de km de Suceava, a fost construita intre 1582- 1584 de catre fratii Gheorghe si Ieremia Movila. Aceasta manastire incheie seria de picturi murale exterioare ale secolului al XVI-lea.

Fiind o manastire fortificata, este inconjurata de ziduri inalte cu tunuri de aparare.

Picturile au fost executate de catre artistii moldoveni Ion si Sofronie, care si-au demonstrat aici talentul lor neintrecut. Culoarea predominanta este verdele, in foarte multe nuante.

Fiecare turist care ajunge in Bucovina are impresia ca se afla langa cele mai mari comori ale Orientului, o comoara a carei arta a prins viata.

 

MĂNĂSTIREA PUTNA


Mănăstirea Putna
Mănăstirea Putna

Manastirea Putna, ridicata intre 1466 – 1469, in timpul unei perioade de pace si glorie, este prima constructie fortificata a lui Stefan cel Mare si a fost creata pentru a fi locul de odihna a familiei Domnitorului si a descendentilor acestuia, inclusiv Petru Rares.

Putna, victima a cutremurelor, incendiilor si invaziilor timp de cinci secole, are acum doar “Turnul Comorii” ca parte a constructiei originale din secolul al XV-lea.

In incinta manastirii se afla mormantul lui Stefan cel Mare.

Manastirea este renumita pentru patrimoniul sau prin obiecte de cult: broderie, tesatura manuala, manuscrise, obiecte de argint.

 

MĂNĂSTIREA BOGDANA


Mănăstirea Bogdana
Mănăstirea Bogdana

Manastirea Bogdana din Radauti, cea mai veche manastire din Moldova, este o ctitorie a Domnitorului Bogdan Voda I din anul 1365.

Incinta acestei manastiri gazduieste mormintele a primilor domnitori ai Moldovei.